VÝBĚR ZELENÉ KÁVY
Výběr zelené kávy je pro naší pražírnu jednou z nejdůležitějších částí cesty k dobrému šálku kávy. Země původu, odrůda ,nadmořská výška a zpracování každé kávě dodávají její jedinečnou chuť a aroma. Ze zahraničí si necháváme zasílat vzorky kávy, která nás zaujala jedním z těchto faktorů či příběhem, který kávu doprovází.
Tyto vzorky následně upražíme na malé vzorkové pražičce a zhodnotíme zdali danou kávu přidáme do naší nabídky.
OCHUTNÁVÁNÍ, OCHUTNÁVÁNÍ, OCHUTNÁVÁNÍ...
Asi nejtěžším krokem k perfektně napražené kávě je správný výběr pražícího profilu. Neexistuje totiž jasná cesta ke správně napražené kávě. Pražící profil je mix několika proměnných - vstupní teploty v pražičce, teploty v průběhu pražení, délka pražení, množství vzduchu v bubnu pražičky a další. Kávu pražíme na několik různých profilů a následně degustujeme jaký profil v dané kávě rozvíjí její chutě nejvíce. V naší kávě se snažíme zvýraznit chutě, které pochází z daného regionu, odrůdy a zpracování. Jakmile máme vybraný správný profil můžeme začít pražit na plnohodnotné pražičce s kapacitou 25kg / várku.
PRAŽENÍ
Veškeré naše kávy pražíme ručně. Ručně znamená, že pražič celou dobu dohlíží na průběh pražení. Nastavuje pražičku na daný profil a v průběhu pražení upravuje proměnné podle zvoleného profilu. Takto pražíme z důvodu, že pražení dále ovlivňují další vnější vlivy jako teplota a vlhkost vzduchu, skladové podmínky zelené kávy, výhřevnost plynu a jiné. Proto je velmi obtížné i při možnosti nastavení profilu v softwaru docílit identických várek. Věříme, že zkušený pražič si s těmito proměnnými umí lépe pohrát a docílit dokonalého výsledku.